(c) Andreas Jakwerth
(c) Andreas Jakwerth
(c) Anna Stoecher
(c) Anna Stoecher
(c) Andreas Jakwerth
(c) Andreas Jakwerth

Weingut Josef Fritz Zaußenberg

Een geheel eigen smaak, hoge kwaliteit gecombineerd met zuiverheid, karakter en zeer goede afdronk.
Dat zijn kenmerken waarmee de Oostenrijkse kwaliteitswijnen van familie Fritz zich onderscheiden.
Niet voor niets al jarenlang onze betaalbare partner in Oostenrijkse topwijnen.

Sinds 2003 beheren zij als 5e generatie het Weingut in Zaußenberg bij Königsbrunn. Josef Fritz behoort tot de beste wijnhuizen van de wijnstreek Wagram, wat tot de mooiste wijngebied van Oostenrijk behoort. Zij bewerken in totaal 15 hectare waaronder de  wijngaarden Mordthal, Himmelreich, Steinberg en Schlossberg met hun löss, tertiaire grind en zandsteen bodems, samen met het milde klimaat van de regio, bieden deze de beste omstandigheden voor Roter & Grüner Veltliner, Roter Traminer, Pinot Blanc en Riesling, evenals de variëteiten Blauer Zweigelt en St. Laurent.

Roter Veltliner vormt de koon op hun werk, ook al blijft de naar de Grüner Veltliner groter. Wij hebben verschillende variaties van deze oude inheemse witte druivensoort. Deze wijnen worden erg gewaardeerd door onze klanten.

“Bijna perfect” is de slogan voor het 2016 Steinberg Privat in uitgave 1/2018 van het Oostenrijkse tijdschrift A la Carte. Deze werd uitgeroepen tot Grand Cru-winnaar met 96 punten! Roter Veltliner is al lang thuis in Wagram en maar ook bij ons in Friesland.

Duurzame wijnbouw is de hoeksteen van hun wijngaarden, zodat de diversiteit van de natuur zo onaangeroerd mogelijk bewaard kan worden voor de toekomst. Om deze reden beperken zij zich tot minimale gewasbescherming in het kader van gecontroleerde, geïntegreerde wijnbouw.

Alleen absoluut rijp en schoon druivenmateriaal wordt verwerkt. Dit vereist strenge selectie in de wijngaard en zorgvuldig oogsten met de hand. Onze kelder is gebouwd in 2003 volgens de modernste inzichten. De speciale wijnpers maakt uitsluitend gebruik van zwaartekracht, zonder het inzetten van pompen. Het persen gebeurt met de lichtst mogelijke druk.

Om hun frisse en fruitige aroma’s te behouden, worden de witte wijnen zuiver en koel vergist in roestvrijstalen tanks.
Waarna ze worden opgeslagen in de klimatologisch ideale wijnkelder. De lichtere wijnen worden bewaard in roestvrijstalen tanks tot het bottelen, die van reserve-kwaliteit in houten vaten.
De rode wijnen zijn vergist en gerijpt in grote houten vaten, de reserve-kwaliteit en hoger in kleine barrique vaten.

Nieuwsgierig? Meerder malen per jaar staan er een aantal open op de proeftafel.
Iedere week vindt U op onze facebookpagina wat er open staat om vrijblijvend te proeven.

Beschikbaar op 1 maart 2020 Indien u geen PDF-viewer ziet verschijnen, kunt u de pagina opnieuw laden (druk toets F5)

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?
Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab