Ruim 150 soorten Cognac, Armagnac en Brandy

Sinds de jaren 50 zijn wij actief met de Cognac import naar Nederland. Bij ons vindt U het grootste assortiment van  Noord-Nederland. Naast het grote aanbod zijn de prijzen een stuk lager dan bij de supermarktketens. Wij kunnen alle grote merken uit voorraad leveren. De grote namen als Hennessy, Rémy Martin, Martell en Courvoisier zijn bij iedereen bekend. Sommige van deze cognachuizen hebben eigen wijngaarden maar dit staat niet in verhouding met hun omzet.

Daarom kopen ze vaak wijn of cognac bij de lokale boeren. Deze Bouilleurs de Cru zijn meestal familiebedrijfjes die soms al generaties lang hun Cognac stoken. Een aantal heeft  inmiddels enige naam gemaakt en verkopen hun cognac direct aan de vakhandel. Anderen zijn minder bekend en hun cognac kun je vaak alleen ‘aan huis’ kopen en de rest wordt als jonge cognac in bulk aan de grote merken verkocht. Wij importeren een aantal top Cognacs van deze familiebedrijven vanwege de geweldige prijs- en kwaliteitsverhouding.

Cognac in cijfers: voor 1 liter Cognac moet er 10 Liter wijn worden gedistilleerd. Op 80.000 hectare worden jaarlijks ongeveer 160 miljoen flessen geproduceerd. Gemiddeld levert een hectare wijngaard dus 2000 liter Cognac op.
Er zijn ongeveer 5500 wijnboeren waarvan ruim 4000 zelf distilleren. Een kleine 500 families verkopen hun Cognac zelf de rest verkoopt hun productie aan de grote merken.

Leeftijden en Kwaliteit; Volgens de huidige regelgeving geldt voor de Cognac de minimum leeftijd per soort:
– VS of XXX heeft een minimum leeftijd van 2,5 jaar oud
– VSOP is minimaal 4 jaar oud
– Napoleon en Hors d’Age is tenminste 6 jaar oud
– XO Cognac moet sinds kort tenminste 10 jaar gelagerd zijn. (was 6 Jaar)

Cognacboeren stellen hun Cognacs samen uit verschillende vaten die niet dezelfde leeftijd hebben.
Kortom voor een boer die een fruitige 5 jaar oude Cognac combineert met stevige Cognacs van 10 jaar en ouder geld de jongste als de leeftijd.

Wij importeren VS Cognacs van 10 jaar en ouder die andere merken als XO  verkopen. Als U het nog kan volgen…..

Naar mijn mening is de vermelding van de jongste Cognac het eerlijkst of net als bij whisky 12 Yrs Old etc.

Daarnaast is een Cognac uit de Fins Bois eerder op dronk dan een uit de 1e Cru de Grand Champagne.

Kortom Profiteer van de kennis van vakmensen.
Koop direct bij de importeur die rechtstreeks bij de boer koopt.
Die weet waar Abraham…..de Cognac koopt!!!!

Doe uw voordeel dankzij de mensen die de weg weten.

Paul Bijlsma

Importeur, Liquorist & Vinoloog van de Wijnacademie

De grootste keus in Noord-Nederland. Voor verschillende  Boeren zijn wij de Cognac importeur in Nederland. Ons assortiment per 20 maart’20

Indien u geen PDF-viewer ziet verschijnen, kunt u de pagina opnieuw laden (druk toets F5)

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?
Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Voor het distilleerproces van Cognac verwijzen we graag naar dit filmpje.

En zie ook de informatieve website Cognac-ton.

Op vakantie naar het hart van de Cognac? Kijk dan hier.

De zes Cru’s of regio’s van de Cognacstreek                

  • Grande Champagne ook wel 1e Cru genoemd het gebied rond Ségonzac levert de beste Cognacs. De bodem is erg arm en kalkrijk de wortels van de druivenstokken moeten hun water van grote diepte halen. Deze volle rijke Cognac rijpt heel langzaam en is na 10-15 jaar interessant om te drinken. De eerste jaren is hij ruwer, maar zelfs na  40 jaar houtrijping verbetert hij zich nog. Wij voeren de o.a. huizen: Michelet, Pierre de Segonzac, J. Painteruraud, Thomas Landreau en Logis de Montifaud.
  • Petite Champagne ook wel de 2e Cru genoemd de bodem is hier minder kalkrijk. De Cognacs zijn wat fruitiger en sneller op dronk.
  • Fine Champagne Geen gebied maar een blend van minimaal 50% 1e Cru met de 2e Cru.
  • Borderies Hier is de grond rijk aan vuursteen en klei en bevat nog minder kalk. De Cognacs in dit gebied rijpen sneller en kunnen zeer oud worden. Hij is populair bij blenders om hun merk een bloemige ronde afdronk te geven.
  • Fins Bois Het gebied rond om het kerngebied van de streek. De enclave rond Mirambeau is het beste deel en vormt de overgang naar de Bordeaux. De grond doet het niet onder voor de Petit Champagne. Sommige liefhebbers vinden dat ze het niet onderdoen voor een 1e Cru. De betere Cognac hebben een volle ronde warme smaak. Het voordeel is dat ze sneller opdronk zijn. Tijdens het rijpen van de Cognac verdampt jaarlijks een 2% tot 4% Een paar jaar eerder opdronk scheelt dan ook een slok op een borrel. Het door ons geïmporteerde Domaine de la Margotterie is voordelig behoort tot de mooiste Cognacs uit dit gebied.
  • Bons Bois De Cognac uit dit gebied zijn boerser missen in het algemeen wat finesse.
  • Bois Ordinaires De kwaliteiten zijn eenvoudig en minder complex.

 

 

Familie Landreau; Premier Cru Cognac

 

 

Poster ‘Cognac Frapin’ uit 1900