BIJLSMA

Augustus 1919 vestigde Schipper Rinnie Aukeszoon Bijlsma zich met drank, tabak en grutterswaren in Sneek. Door een ongeval aan boord, had hij een been verspeeld en moest hij door nood gedwongen de bakens verzetten.

Historie1
Oude pand

Van de opbrengst van zijn zeetjalk kocht hij een pand in de Galigastraat.

Wij zijn er bijzonder trots op dat het bedrijf van mijn overgrootvader uitgegroeid is tot één van de beste in de branche. Met onder andere 1500 whisky’s en 900 wijnen behoren wij tot de best gesorteerde winkels van Nederland. Door ruimtegebrek, het dichtslibben van de binnenstad en te weinig parkeermogelijkheden hebben wij besloten het bedrijf na 87 jaar te verplaatsen naar Scharnegoutum.

historie2
historie3

Al meer dan 60 jaar organiseren wij wijnproeverijen. In het begin werden die gehouden in de distilleerderij achter de winkel.
Paul en Rin Bijlsma in gesprek met een klant, op de achtergrond zijn de ketels zichtbaar.

historie4

Naast de productie van drank werd er advocaat, azijn, limonadesiroop en likeuren vervaardigd.
De wijn en cognac kwam op fust binnen en werd in eigen bedrijf gebotteld. Sinds 1979 wordt het maken van drank uitbesteed en is de productieruimte bij de winkel aangetrokken om ruimte te bieden aan het steeds groter wordende assortiment. De wijnen worden sindsdien alleen op fles geïmporteerd.

In 2006 zijn wij verhuisd naar de Wijn & Whisky Schuur, omdat op de oude locatie de steeds groter wordende volumes niet meer verwerkt konden worden.

Voor algemene informatie raadpleeg:
www.jenevermuseum.nl
www.jenevermuseum.be