2022

De Wijn & Whisky Schuur !


door Wijn & Whiskyschuur, 3 december 2022

5 Nieuwe wijnen uit Côtes de Bourg van Château Gravettes-Samonac (duurzame wijnbouw), medio december leverbaar. Een welkome aanvulling op ons assortiment Bordeaux wijnen. Bourg ligt aan de Gironde tegenover de Medoc. De wijnen hebben een betere prijs-kwaliteitsverhouding dan hun duurderde overbuurman.

Château Gravettes-Samonac is een familiedomein dat al zestig jaar van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het begin van het verhaal dateert uit de jaren 1950 met de installatie van de heer Ferraz in Samonac, die het hoofdkantoor, de kelder en het hart van het bedrijf kocht wat er nu nog over is. Hij registreert het handelsmerk onder de huidige naam met verwijzing naar een deel van het pand, waarvan de bodem bestaat uit klein grind. Hij werkt tot 1968 en gaat daarna over op zijn dochter en schoonzoon. In 1986 nam hun zoon Gérard Giresse op zijn beurt de zaak over en verenigde die met die van zijn echtgenote. In de loop van de tijd is het pand gegroeid en gemoderniseerd, zowel wat betreft de productietool als de structurering van de producten, terwijl het op menselijke schaal en gezinsgericht is gebleven.

De Wijn & Whisky Schuur voegt een derde wijnhuis toe aan het Rhône assortiment: Les Grand Bois


door Wijn & Whiskyschuur, 1 december 2022

Marc en Mireille Besnardeau bezitten een aantal wijngaarden in de Côtes du Rhône Villages, die ze biologisch bewerken.

Waaronder de AC Cairanne en de AC Rasteau. De wijnen zijn van bijzonder hoge kwaliteit en zijn een mooie aanvulling op ons Rhône assortiment.

De Wijn & Whisky Schuur heeft een nieuwe cognac huis erbij: Vaudon!

vaudon-xo

door Wijn & Whiskyschuur, 1 november 2022

Naast de door onze geïmporteerde cognacs van Michelet Domaine de la Margotterie, familie Landreau, vertegenwoordigen we ook het gerenommeerde cognachuis Vaudon voor de Nederlandse markt.

De Wijn & Whisky Schuur is de nieuwe importeur van de wijnen van familie Geissert uit de Pfalz


door Wijn & Whiskyschuur, 1 juni 2022

Familie Geissert heeft een breed assortiment bekroonde Duitse wijnen.

2021

Zo word je met je bedrijf hofleverancier – NU.nl

hofleverancier-nu

door Sanne Wolters, NU.nl, 27 april 2021

Vroeger leverden ze diensten en producten aan het hof, tegenwoordig doen hofleveranciers dat al lang niet meer. Toch mogen bijna zeshonderd bedrijven in Nederland die ten minste honderd jaar bestaan het predicaat hofleverancier dragen. Maar hoe wordt je bedrijf eigenlijk hofleverancier, en wat heb je eraan?

Jeanine Hoekstra, adviseur van de Kamer van Koophandel, legt uit dat het predicaat zijn oorsprong vindt bij Lodewijk Napoleon. “Hij was vier jaar lang koning van ons land en verleende toen de titel ‘koopman des konings’ aan mensen die aan het hof leverden. Willem I heeft daar in 1815 het predicaat ‘Hofleverancier’ van gemaakt.”

Inmiddels leveren hofleveranciers niet meer aan het hof en is er het nodige veranderd aan de vorm en procedure. Het predicaat is ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ gaan heten. Hoekstra: “Vroeger konden ook andere leden van het koningshuis het predicaat uitdelen. Zo kon prins Bernhard iemand ook tot hofleverancier benoemen. Koningin Beatrix heeft dat aangepast. Sindsdien kan alleen het staatshoofd hierover beslissen.”

Koning Willem-Alexander beslist inderdaad over de aanvraag voor het predicaat en keurt deze uiteindelijk goed. Bedrijven die in aanmerkingen willen komen, sturen hun aanvraag eerst naar de burgemeester van de gemeente waar ze gevestigd zijn. Die wordt vervolgens doorgestuurd naar de commissaris van de Koning.

Predicaat alleen per 25 jaar aan te vragen

Ondernemers kunnen het predicaat alleen bij een aankomend jubileum aanvragen. “Als je 101 jaar bestaat, moet je weer een aantal jaar wachten, want het gaat in stapjes van 25 jaar”, aldus Hoekstra.

Bij de aanvraag moet een hoop eigen research zitten, zoals onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf. Ook wordt het bedrijf compleet doorgelicht. “Men wil van de hoed en de rand weten. Je moet een onberispelijke reputatie hebben en dus geen gekke dingen hebben gedaan, zoals belastingontduiking”, zegt Hoekstra.

Het kan uiteindelijk wel een jaar duren voordat je jezelf hofleverancier mag noemen. Paul Bijlsma van De Wijn & Whisky Schuur runt al veertig jaar het bedrijf in het Friese Scharnegoutum, vlak boven Sneek. Sinds twee weken draagt het bedrijf officieel het predicaat hofleverancier. Maar het proces was al twee jaar geleden gestart. “We wisten dus al langer dat het eraan kwam, maar nu mogen we ons bedrijf officieel zo noemen.”

De gemeente had het initiatief genomen voor de aanvraag, vanwege het honderdjarig bestaan van het bedrijf. “We hebben erover getwijfeld ons hofleverancier te noemen, omdat nieuwe klanten misschien zouden denken dat we exclusief en duur zijn. Dat is niet zo, we zijn zelfs goedkoper dan de supermarkt en slijterijketens.”

De ondernemer is wel ontzettend blij met de benoeming en trots dat het familiebedrijf al zo lang bestaat. “Ik vind het ontzettend leuk, het bedrijf is al vier generaties lang van onze familie en ik ben de langstzittende. Bij goede gezondheid hoop ik mijn vijftigste boekjaar te halen.”

Geen directe voordelen, puur voor de eer

Bedrijven ondervinden niet direct concrete voordelen van de titel, leerde Hoekstra uit gesprekken met ondernemers. Ze hebben er niet ineens meer klanten door, ondernemers doen het puur voor de eer. “Erkenning van de koning voelt als een kroon op het werk. En je kunt er natuurlijk mee laten zien dat je een betrouwbare partij bent, je krijgt het predicaat namelijk niet zomaar.”

Voor Bijlsma voelt het ook als erkenning. “We zijn al jaren toonaangevend in de regio. De winkel zit in een klein dorpje, in the middle of nowhere, maar veel mensen van buitenaf weten ons goed te vinden. Dat is best uniek voor een bedrijf in zo’n dun bevolkt gebied.”

Origineel artikel op NU.nl: https://www.nu.nl/ondernemen/6129493/zo-word-je-met-je-bedrijf-hofleverancier.html


Het huwelijksbureau tussen de wijnboer en de consument

06-04-2021, Scharnegoutum, wijnhandel Bijlsma krijgt hofleveranciers predikaat van commissaris van de Koning drs. A.A.M. Brok (links), midden Paul en Martha Bijlsma, rechts burgemeester van SWF Jannewietske de Vries foto; Simon Bleeker SN

door Jan-Peter Soenveld, verslaggever economie en veiligheid Friesch Dagblad, 7 april 2021

Voor een goede wijn of whisky rijdt een klant om, bijvoorbeeld naar de Wijn & Whisky Schuur in Scharnegoutum. Dat bedrijf is sinds gisteren Hofleverancier.

Scharnegoutum | Eigenaren Paul en Martha Bijlsma hebben even getwijfeld om het predicaat aan te vragen, geeft Paul Bijlsma toe. ,,We waren bang dat het ons een duurder imago gaf”, legt hij uit. ,,We zijn een vakhandel die zich qua prijs tussen de Lidl en de Albert Heijn positioneert. Als mensen denken dat je juist gespecialiseerd bent in het duurdere segment, kan dat hen afschrikken. Maar het is toch wel uniek dat dit bedrijf al honderd jaar in de familie is.”

Het bedrijf werd in 1919 opgericht door Rinnie Aukeszoon Bijlsma als Bijlsma wijnimport VOF. Paul begon vijftig jaar geleden te helpen in de slijterij, en nam de zaak veertig jaar geleden over. De winkel veroverde in die eeuw een prominente plek in de noordelijke drankwereld. ,,We behoren tot de beste slijters van Nederland”, klinkt Bijlsma stellig. ,,Zowel qua grootte als assortiment zitten wij in de top.” Een verklaring daarvoor is volgens Bijlsma dat hij van kinds af aan al bezig is in de wereld. ,,We herkennen goede wijnen en whisky’s. Dat is onze kracht.”

Hij noemt het ook als voordeel dat het bedrijf 70 procent van de drank zelf importeert. ,,Daardoor hebben we minder distributiekosten en kunnen we kwalitatief goede wijnen leveren, voor een vergelijkbare prijs als die van minder goede wijnen bij de supermarkt.”

Verstand van drank
Het bedrijf moet ook wel wat anders bieden, want het ligt behoorlijk buitenaf. ,,Mensen moeten voor ons omrijden. En een kwart van mijn klanten komt van buiten de provincie. Die inspanning moet beloond worden.” Dat doet Bijlsma niet alleen met goede drank, maar ook met service. ,,Er zijn weinig aanbieders die echt verstand hebben van drank. In een gemiddelde supermarkt moet je een meisje van zeventien vragen of een wijn lekker is. Wij zijn vinologen en hebben ervaring. Ik proef tweeduizend wijnen per jaar. Dat kost veel geld, maar geen klanten. Ik koop dingen voor de genieter, en niet voor de gieter. Koop je een wijntje bij de supermarkt, dan speel je Russisch roulette.”

Hoewel de schuur tot het dak toe vol staat en de winkel zo goed loopt dat de Bijlsma’s in december de webshop offline haalden, denken ze niet aan uitbreiding. ,,Ik ben een mensenmens en ik haal er voldoening uit als ik iets voor de klanten kan doen. Als je meer winkels hebt word je manager. En ik wil ook niet alleen importeur worden, want dan mis je de feedback van je consument. Wij hebben nu de hele kolom van mensen die het maken, tot de mensen die het drinken in handen. Dat geeft veel voordelen.”

En luisteren naar klanten is belangrijk, want hun koopgedrag verandert met de jaren. ,,Toen ik begon maakten we de helft van de drank nog zelf, zoals brandewijn en advocaat. En toen dronk moeders nog sherry. Nu is bijvoorbeeld whisky populair, en groeit de vraag naar gin.”

Ook de wijnkoper is veranderd. ,,Vroeger was dat de zoon van de notaris. En die hadden er ook kennis van. Ze proefden het verschil tussen de wijnstreken moeiteloos. Nu drinkt iedereen wijn, en de huidige generatie kan twee wijnsoorten onderscheiden: lekker, en niet lekker.”

Niet dat Bijlsma dat verkeerd vindt. ,,Je moet nu wat meer uitleg geven. Vertellen dat je in een Sauvignon Blanc groene appel hoort te proeven en in een Chardonnay tropisch fruit. Zo vind je matches tussen de wijn en de klant, en zijn we een beetje een huwelijksbureau tussen de wijnboer en de consument. Daar krijg ik veel voldoening van.”

Het predicaat Hofleverancier betekent allang niet meer dat het bedrijf ook per se aan de Koninklijke familie levert. Maar koning Willem-Alexander kan wel een pakketje verwachten. ,,Ik heb een hele leuke whisky, die heet Kings. Die is in Nederland niet te krijgen, en daarvan stuur ik er eentje naar de koning.”


2019

leeuwarder-courant
Paul en Martha Bijlsma; Fotograaf: Niels de Vries

Slijtersfamilie uit Sneek: honderd jaar wijn en whisky


door Jaap Hellinga, Economieredactie Leeuwarder Courant*, 31 augustus 2019

In augustus 1919 startte Rinnie Aukeszoon Bijlsma een wijnhandel in Sneek. Achterkleinzoon Paul Bijlsma handelt tegenwoordig vanuit een boerderij in de landerijen bij Scharnegoutum. Hij zag de branche enorm veranderen.

Paul Bijlsma (59) was nog maar tien toen hij zijn eerste schreden in het familiebedrijf zette. ,,Als ik een ijsje wilde, dan zei mijn vader: kanst eerst wel even wat doën.’’ Dus dan begon de kleine Paul met het spoelen van flessen of het doppen van de eitjes voor de fabricage van advocaat. Bij wijnhandel Bijlsma in de Sneker Galigastraat zat je nooit om een klusje verlegen. Ze produceerden er niet alleen hun eigen advocaat, limonadesiroop en anijsbrandewijn, een groot deel van de wijnen kwam ook nog eens op fust binnen en moest door de Bijlsma’s zelf worden gebotteld.

Zo zit Bijlsma junior nu welgeteld vijftig jaar in het vak. Overgrootvader Rinnie Bijlsma voer aanvankelijk met paling naar Londen en later op Antwerpen. Toen een eeuw geleden een sleepkabel zijn been afkneep, moest hij noodgedwongen zijn zeetjalk verkopen. Van de opbrengst kocht de schipper een winkelpand in de Sneker binnenstad. Wijn was toen nog een nichemarkt. Om hun klantenkring te vergroten, begonnen de Bijlsma’s in de jaren vijftig met wijnproeverijen in hun distilleerderij achter de winkel. Paul Bijlsma toont een catalogus uit die tijd. ,,Kijk, voor een Château Mouton Rothschild betaalde je 10.99.’’ In guldens, wel te verstaan.

Vandaag de dag tel je voor zo’n fles Rothschild gemakkelijk enkele honderden euro’s neer. ,,Maar als je kijkt naar de jenever, dan is die prijs al bijna zestig jaar hetzelfde.’’ Bijlsma rekent voor: een fles van 9,99 euro, als je daar de accijns en de btw van aftrekt, dan blijft er 2,33 euro over. ,,Daar moet de fles van worden betaald, de productiekosten, de transporteur, de groothandel en de winkelier…’’

Bier verkoopt de drankenhandelaar niet. Die handel laat hij graag aan de supermarkten over, die hun schappen met bier voornamelijk als lokaas voor hun klandizie gebruiken. Winst maken de Albert Heijns en Jumbo’s vooral op andere producten. Bijlsma zag hoe de schaalvergroting het slijtersvak begon op te slokken. ,,Vroeger had iedere wijk wel zijn eigen slijterij. In Sneek had je er wel zeven.’’ Die kleine zelfstandige drankwinkels legden bijna allemaal het loodje. Er voor in de plaats kwamen de supers, waar de alcoholverkoop soms aan zestienjarigen wordt overgelaten.

,,Volgens de wet mag dat helemaal niet’’, zegt Bijlsma. Zelf besloot hij zijn binnenstadswinkel in 2006 op te doeken. De zaak was bijna niet meer met de auto te bereiken, lastig voor klanten die een doosje wijn kwamen halen. ,,Daar gaat zo’n binnenstad nou kapot aan.’’ De ondernemer kocht een voormalige kalvermesterij aan de Blankendalwei bij Scharnegoutum. Die boerderij werd verbouwd tot De Wijn & Whisky Schuur: 1300 vierkante meter vol drank. Een gouden zet, vindt Bijlsma nog altijd. Zijn klanten komen weliswaar minder vaak, maar ze kopen wel meer in een keer. Een kwart van de klandizie komt van buiten de provincie. Zulke gasten halen een paar keer per jaar enkele steekwagens wijn.

Waar die aantrekkingskracht in zit? ,,We hebben 900 soorten wijn, 1500 whisky’s en 600 andere dranken.’’ Die koopt Bijlsma vooral in bij kleinere producenten, die nooit aan de vraag van grotere supermarktketens kunnen voldoen. Hij noemt het voorbeeld van een Frans cognacboertje, dat een betere kwaliteit tegen een lagere prijs biedt dan zijn machtige concurrenten. Door relatief groot in te kopen weet de Friese handelaar een scherpe prijs op zijn assortiment te plakken. Zeventig procent van wat hij verkoopt, is eigen import.

,,Dit weekend zit ik op een beurs in Brussel’’, vertelt Bijlsma. ,,Dan proef ik 150 wijnen. Ik spuug het wel uit.’’ Zo keurt hij jaarlijks tussen de 1500 en 2000 wijnsoorten. De kennis kwam al vroeg. ,,Als kind mocht ik op zondag van mijn vader al even van de wijn proeven. Het is bij ons nog altijd een kwestie van genieten, niet gieten. Dronken worden vind ik ergerlijk.’’

*link naar origineel artikel: https://www.lc.nl/economie/Een-slijtersfamilie-uit-Sneek-honderd-jaar-wijn-en-whisky-24777890.html


pers

Nieuw eigen import: Tenuta Vitalonga, (h)eerlijke wijnen van een klein biologisch wijnhuis uit Umbrië


Vitalonga Estate is gelegen in Ficulle, op de hellingen  in de buurt van Orvieto, waar de westelijke grens van Umbrië Toscane ontmoet worden geweldige wijnen gemaakt. Het wijngoed is eigendom van de familie Maravalle. De teelt van kostbare nationale en internationale druivensoorten is gebaseerd op de overtuiging dat wijn de getrouwe uitdrukking moet zijn van zijn streek, van de charme en het karakter van zijn land.

Wijnen met elegantie, karakter, balans en de potentie om te rijpen, mensen die hun passie investeren om unieke rode wijnen te creëren waarvan de kwaliteit wordt erkend door experts en wijnliefhebbers.
Scores in verschillende jaargangen James Suckling 96/100; The Wine Advocate door R. Parker 91/100; Veronelli 93/100 (Super 3 Stars); Gambero Rosso in finale voor 3 glazen; Luca Maroni 90/99; AIS (Associazione Italiana Sommelier) 4/5 clusters.
Vitalonga is de plek voor liefhebbers van de natuur en het goede leven, er is de mogelijkheid om op het landgoed te overnachten en de seizoensgebonden gerechten met de bijpassende wijnen te proeven.

Diverse Gouden Medailles voor onze huiswijn Raoul Mapoul


Nieuw eigen import Cantina Povero


Cantina Povero, een van de beste wijnhuizen uit Piemonte en onze belangrijkste leverancier van Barolo, Moscato en Barbèra . Cantine Povero zet zich voortdurend in voor een verantwoorde wijnbouw, in samenwerking met de seizoenen en de inherente sterke punten van hun land. Zij bewerken ruim 45 hectare wijngaarden. De ruim 150.000 wijnstokken staan in de volle zon van zonsopgang tot zonsondergang op 322 meter hoogte. Op basis van natuurlijke, milieuvriendelijke technologieën wordt de wijngaard  bewerkt zonder het gebruik van herbiciden en chemische meststoffen. Cantine Povero gelooft dat hun wijnen ‘gebottelde ervaringen’ zijn, bedoeld als een geschenk aan de wereld.

2018

Ons Nieuwe cognachuis Logis de Montifaud; eigen import: dus topkwaliteit en supervoordelig


Gelegen in het beste deel van de Champagnestreek produceert het huis Logis de Montifaud één van de meest verfijnde cognacs sinds 5 generaties. De cognacs komen  uit de 1e Cru Grand Fine Champagne van het Cognacgebied.  Het huis heeft een zeer bijzondere traditie met het produceren van relatief kleine hoeveelheden, maar van een zeer hoge kwaliteitsstandaard. De Cognacs van familie Landreau behoren tot de beste van het Cognac gebied. De Cognac is minimaal 10 jaar en de XO zelfs 42 jaar op fustgerijpt

Diverse Gouden Medailles voor Roger Bertrand van Domaine de Longueroche


Domaine Longueroche  van Roger Bertrand behoort tot de beste wijndomeinen van de Corbières. De wijngaarden bevinden zich in de gemeente St-André de Roquelongue. Ook worden ze duurzaam bewerkt zonder gebruik van kunstmest of chemische middelen.Parallel aan de kust beschermt het prachtige gebergte van Fontfroide het wijnlandschap. Daarnaast zorgt het mediterrane klimaat voor uitstekende rijpingsomstandigheden voor de druivensoorten. Het is één van de beste delen van de Languedoc.Het domein van 14 hectare produceert Carignan, Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre en Cabernet-druiven voor rode wijnen. Witte Grenache, Chardonnay en Viognier voor witte wijnen. Het oogsten gebeurt met de hand, om zo de beste kwaliteit te behouden. Ook worden de meeste rode wijnen van het domein gerijpt op eiken.

2014

pers

Henri Goossen Whisky
Some very interesting #whisky’s at the #Whiskyschuur in #Sneek, yesterday.


Impressie filmopnames Wijn&Whisky Schuur te Friesland

ook alweer zo indrukwekkend…Wat een whiskymekka ook weer! Bedankt Paul en Martha dat ik ‘even’ binnen mocht kijken! En..natuurlijk bedankt voor de oranjekoek!! mammie, majammie!


Femke Tijtsma Sijtsma
Grote tent , ook veel bourbons


Bas Van de Groep
Staat nog op mijn to-do list


Ansgar Speller

grote winkel en aanbod idd!

 

Andre Quak
Scharnegoutum vlak bij Sneek. Slechts 250km van mijn woonplaats verwijderd maar toch al 3x bezocht. Vriendelijke ontvangst en altijd iets te proeven in het grote proeflokaal. Mooi assortiment whisky’s!


2012

pers

Ben Nevis Club


Normaal gesproken lezen jullie op deze site verslagen van de proeverijen van de club. En soms van een Schotse trip. Maar deze keer gaat het over de 1e editie van de BNC motor tour met als bestemming dit jaar de provincie Groningen!
Zaterdagmorgen 7 juli verzamelden Wullie Macmorland, Robert Eekma, Arno Scholten, Gerard Struik en ondergetekende Dennis de Waard zich bij Stadsstrand De Kade. Na eerst een bakkie te hebben gedaan zijn we op de motor gestapt met als eerste bestemming Scharnegoutum (vlakbij Sneek). Volgens Wullie staat daar een schuur vol met whisky. En daar wilde we natuurlijk wel even polshoogte nemen!

We werden hartelijk verwelkomt door Paul Bijlsma, eigenaar van De Wijn & Whiskyschuur. Na een kopje koffie kregen we een rondleiding achter de schermen. Daar konden we ons vergapen aan pallets vol met whisky. Blends, malts, oud, nieuw, algemeen en zeldzaam. Gaaf om te zien. Daarna inkopen gedaan.


2011


Als enige in Friesland staat De Wijn & Whisky Schuur voor de 3e keer in de finale voor slijter van het jaar

De Beste van Nederland !

Het zou heel goed kunnen, in ieder geval de beste bij U in de buurt !!!!

Ageviewer in wiskyschuur

11 juli 2011

SNEEK De Wijn & Whisky Schuur in Scharnegoutum heeft een innovatief leeftijdscontrolesysteem


2010

Wijn & Whisky Schuur

Wijn en Whiskyschuur onder de loep

12 mei 2010 door Gwen Jansen

Een winkel voor het eerst binnen lopen, is voor mij eigenlijk net als een persoon voor het eerst ontmoeten. De eerste indruk (bij een winkel: buitenkant entree en eerste vijf stappen binnen) is voor mij bepalend wat mijn G(un)-factor wordt richting die persoon/winkel. Hoe hoger de Gun Factor, hoe groter de kans op aankopen als het gaat om de winkel.

Latent

Vandaag ook weer. In Friesland, in Scharnegoutem (net buiten Sneek). Ik liep een zaak binnen voor iets kleins. Echter nog maar net over de drempel heen, voelde ik direct al dat ik ogen, oren en vooral tijd te kort kwam om alles goed in me op te nemen. Je voelt je direct op je gemak en een soort van hebberigheid en nieuwsgierigheid kwam er over me heen om alles te willen weten van deze winkel, winkelier en zijn assortiment. Het assortiment zag er dusdanig verzorgd, uitbundig en mooi uit dat ik, ook al wilde ik niets bijzonders kopen, uiteindelijk handen te kort kwam om alles te dragen toen ik weg ging. Alles wat ik ‘latent’ nodig had, besloot ik daar versneld aan te schaffen.

Whisky

Ik kwam voor een fles Schippersbitter om vanavond cadeau te geven aan iemand. Ik verliet de zaak met zes flessen Frysk Hinder Whisky en een paar flessen wijn.

Schuur

Dit keer heb ik het echter niet echt over een winkel maar over een schuur. Pardon? Ja, ik heb het over de Whisky en Wijnschuur. Dit jaar genomineerd als de Slijter van het Jaar. Ik hoop oprecht dat Paul Bijlsma en zijn vrouw deze keer de titel pakken want ze verdienen het echt en zijn al vaker genomineerd geweest.
Wat een hartelijkheid, wat een vuur en passie en wat een lef met zoveel flessen, zoveel vierkante meters, zoveel weiland om je heen en zo weinig mensen in de buurt. Net buiten Sneek ergens in de weilanden ligt een grote stolpboerderij. En daar is het dus. Je komt binnen in een grote ruimte met daarin honderden flessen en bijbehorende dozen. Je weet niet wat je ziet. Paul neemt je geheid ook even mee naar de loods achter het proeflokaal waar je de vele pallets kan aanschouwen met daarop de meest spannende dozen. Om onnodige kosten te voorkomen, en de prijs laag te houden, importeren ze 70% van de door hen verkochte wijnen zelf.

2001 dranken

In totaal heeft de slijter op 1300 vierkante meter zo’n 1000 whisky’s en 500 wijnen op voorraad. Maar liefst 2001 dranken in totaal. Ook nog veel binnenlands gedestilleerd. Qua assortiment behoort de Whisky en Wijnschuur tot de top drie van Nederland. Zowel qua Whisky als qua binnenlands gedestilleerd. Werkelijk enorm.

Extra’s

Het succes is mede te verklaren door de extra’s die de zaak met zich meebrengt. Los van het enorme assortiment is het verrassingseffect ook groot als je zo’n boerderij binnenkomt die dan vol met drank staat. Ook is het een familiebedrijf sinds 100 jaar. En dat merk je toch aan de beleving en betrokkenheid van de eigenaar. Zo kan je er elke zaterdag gratis wijn proeven en wordt er een smaakgarantie gegeven. Niet je smaak, dan kunnen de overige flessen retour. Paul is ook niet te beroerd om je een lekker flesje/paar lekkere flesjes wijn mee te geven bij een aardige bestelling, praat honderd uit en weet gewoon ongelooflijk veel van wat hij in zijn winkel, eh sorry Schuur heeft staan.

Ondernemen.blog.nl maakte natuurlijk direct van de gelegenheid gebruik om Paul Bijlsma (PB), de eigenaar, enkele vragen te stellen. Paul is zo enthousiast dat je eigenlijk helemaal geen vraag hoeft te stellen. De informatie volgt vanzelf.

OB: Paul, kan dit wel uit? Je zit hier echt ergens achteraf en dan zoveel investeren?
PB: Nee, inderdaad als ik het echt om het geld deed dan kon ik het geld dat in de zaak zit beter op de bank zetten. Daar verdiende ik dan meer aan en hoefde ik niet meer zoals nu bijna elke dag van de week te werken. Wat dat betreft zou je me een soort van antiheld kunnen noemen. Maar dan had ik lang niet zoveel plezier. Ik geniet samen met mijn vrouw elke dag van deze prachtverzameling en de leuke mensen die op deze verzameling afkomen.
Maar we doen het overigens helemaal niet slecht als je kijkt naar andere branchegenoten. Weliswaar is het eigenlijk zo dat er in deze buurt veel te veel slijters zijn op het aantal mensen dat hier woont maar door het grote assortiment dat we hebben, vooral de whisky’s, trekken we mensen uit heel Nederland aan. En die komen echt niet voor 1 fles. Per bezoeker zitten we ruim boven het branchegemiddelde qua bestedingspatroon. Over de omzet laat ik me niet uit maar we zagen in 2009 ondanks een krimpende markt toch de omzet stijgen.

OB: En waarom de naam Schuur? Doet dat wel recht aan je zaak?
PB: Voor de naam Schuur is gekozen om de laagdrempeligheid te onderstrepen. In de loop der jaren hebben we een regiofunctie gekregen, met name voor kenners. Die vinden deze buitenlocatie perfect omdat ze vaak niet één fles maar een doosje kopen en dus met de auto komen. De koper van een fles Beerenburg en jongeren die Breezers komen halen, lopen we nu mis, maar dat nemen we op de koop toe. We zijn er voor de genieters, niet voor de gieters.

Op 7 juni 2010 wordt de winnaar bekend gemaakt van de verkiezing tot Slijter van het Jaar 2010, een initiatief van de Koninklijke Slijtersunie. Ik zet mijn kaarten op Bijlsma en zijn Whisky- en Wijnschuur.

Finaleplaats voor De Wijn & Whisky Schuur

23 februari 2010

SCHARNEGOUTUM – Als enige in Friesland staat De Wijn & Whisky Schuur wederom in de finale voor slijter van het jaar. Slechts 2 van de 10 finale plaatsen gingen naar Noord Nederland In 2004 kwam men als beste Friese slijter uit de bus. In 2007 haalde de Wijn & Whisky Schuur landelijk met een eervolle vermelding de 2e plaats!
Ondanks een iets krimpende markt is de omzet in 2009 behoorlijk gegroeid. De slijterij annex proeflokaal, onderscheidt zich met een krachtig prijsbeleid en kennis van zaken. Met meer dan 2000 wijnen en dranken behoort het assortiment tot de landelijke top. Mede dankzij het unieke whisky assortiment (meer dan 1000 soorten) weten mensen van ver buiten de provincie het bedrijf te vinden.
Voor de naam Schuur is gekozen om de laagdrempeligheid te onderstrepen, aldus de enthousiaste Paul Bijlsma. De meeste wijnen worden zelf geïmporteerd door de Wijn & Whisky Schuur, waar met supermarktprijzen wordt gewerkt. Naast een gigantisch aanbod in dranken, beschikt het bedrijf over een sfeervol proeflokaal waar alleen al 300 whisky’s openstaan . Hier kunnen iedere zaterdagmiddag de wijnaanbiedingen geproefd worden. Voor bedrijven en (personeels)verenigingen worden er regelmatig wijn en whisky proeverijen georganiseerd. Het bedrijf is de voortzetting van Bijlsma Wijnimport, dat met deze locatie zesmaal zo groot is als voorheen in de binnenstad van Sneek. De verkiezing wordt georganiseerd door de Koninklijke SlijtersUnie. Dit jaar staat voor de finalisten de website presentatie centraal. Op 7 juni 2010 wordt de winnaar bekend gemaakt.


2009

2007

pers

De Wijn & Whisky Schuur beste in Noord Nederland

16 april 2007

SCHARNEGOUTUM – De Wijn & Whisky Schuur van Paul Bijlsma in een geheel gerestaureerde stelpboerderij langs de N354 in Scharnegoutum is als enige slijter in Noord Nederland doorgedrongen tot de nationale top 10. Eerder sleepte het bedrijf al de titel ‘beste Friese slijter’ in de wacht. De Wijn & Whiskyschuur onderscheidt zich met 2001 dranken en wijnen van de overige slijterijen. De alleen al 1000 whisky’s staan massaal uitgestald op smaak en streek. De Wijn & Whisky Schuur kan zich meten met de best gesorteerde zaken in ons land. Voor de naam Schuur is gekozen om de laagdrempeligheid aan te geven, aldus de enthousiaste Paul Bijlsma. De meeste wijnen worden zelf geïmporteerd door De Wijn & Whisky Schuur, waar met supermarktprijzen wordt gewerkt. Naast een gigantisch aanbod in dranken, beschikt het bedrijf over een sfeervol proeflokaal, waar iedere zaterdagmiddag de wijnaanbieding van de week geproefd kan worden. Voor bedrijven en (personeels)verenigingen worden er regelmatig wijn en whiskyavonden georganiseerd. Het bedrijf is een onderdeel van Bijlsma Wijnimport, dat met deze locatie zesmaal zo groot is als voorheen in de binnenstad van Sneek. De verkiezing wordt georganiseerd door de Koninklijke SlijtersUnie. Op 4 juni 2007 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Slijter van het jaar finalist

24 maart 2007

In het kader van de finale van de verkiezing van de Slijter van het Jaar 2007 heeft de Koninklijke SlijtersUnie de namen bekend gemaakt van de tien slijters die 4 juni gaan dingen naar de titel ‘Beste slijter van Nederland’.

De nominatie mag als eervol worden beschouwd, want de slijtersbranche heeft over het algemeen een hoge kwaliteit. Deze tien genomineerden onderscheiden zich volgens de jury door hun hoge kwaliteit, grote warenkennis en een uitgekiend assortiment van andere collega’s. Ze hebben zich daarbij ontwikkeld tot een van de drankenspeciaalzaken in de regio. De komende maanden zal de jury uit de genomineerden de uiteindelijke winnaar kiezen. De jury heeft daarbij bijzonder oog voor zaken als vakmanschap, opbouw van het assortiment, klantvriendelijkheid, kennis van de medewerkers en inrichting van de winkel. De verkiezingen worden georganiseerd door de SlijtersUnie en staan open voor elke bij het Productschap Dranken ingeschreven slijter, die wil meedingen naar de titel ‘Beste slijter 2007 van Nederland’ De genomineerden zijn: Wijnhuis Venray (Venray), Bruintje Beer (Ter Aar), De Biergids (Rotterdam), J.P. Alsem (Den Haag-Ypenburg), De Zwart (Wilnis), Bijlsma (Scharnegoutum), De Brink, (Heerde), Niessing (Winterswijk), Van Dam (Heino) en World of Drinks (Zierikzee).

Bijlsma, Scharnegoutum: Wat een lef! Een totale verrassing onder de rook van Sneek. Je denkt dat je een klassieke boerderij instapt en belandt in een slijter van 1300 m2, met 2001 dranken, waaronder ruim 1000 soorten whisky. Een zaak om vele uren in door te brengen.

Bron: slijtersunie.nl

Wijn en Whisky Schuur beste slijter Friesland

10 januari 2007

SCHARNEGOUTUM – Paul Bijlsma van de Wijn en Whisky Schuur onder Scharnegoutum is de beste slijter van Friesland en dingt mee naar de titel beste slijter van Nederland.

De Friese titel dankt de Wijn en Whisky Schuur aan de Slijters Unie, die vindt dat Bijlsma zich met een assortiment van 2001 dranken en wijnen duidelijk onderscheidt van collega-slijterijen.

Bijlsma heeft zijn slijterij gevestigd in een gerestaureerde boerderij aan de N354 vlakbij Sneek. De wijnen importeert Bijlsma zelf. Daarnaast beschikt de Schuur over een assortiment van 900 whisky’s. Het bedrijf heeft een proefloklaal, waar iedere zaterdagmiddag de wijnaanbieding van de week geproefd kan worden.

Het bedrijf is onderdeel van Bijlsma Wijnimport. Voorheen was dit bedrijf gevestigd in de binnenstad van Sneek. De Wijn en Whisky Schuur is een van de honderd slijters, waarvan drie uit het Noorden, die meedingen naar de titel beste van Nederland.

Blad “Whisky etc” erg enthousiast

Deze slijterij kan zich meten met de grootste en best gesorteerde in ons land. Wie binnenkomt, slaat tegen de grond, de stolpboerderij is een kathedraal van ruimte. De wijn en whisky staan voetbalveldgroot uitgestald, op land en soort. Een magnifiek gezicht, alleen al die 900 whisky’s op de 1.300 vierkante meter. “Dit is een dunbevolkt gebied, maar de keus is breed bij dit familiebedrijf, dat werkt met supermarktprijzen.”